Menu
A+ A A-

Webinar: Η Ανάγκη και η Πρόκληση Εκπαιδευτικών Αλλαγών στην Πανδημική και Μετα-πανδημική Εποχή

Webinar: Η Ανάγκη και η Πρόκληση Εκπαιδευτικών Αλλαγών στην και την Μετά Πανδημική Εποχή

Λεπτομέρειες της Διαδικτυακής Διάλεξης:

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 16 Ιουλίου
  • Ώρα:              Αρχίζει στις 16:00
  • Προβολή:      Ζωντανή μετάδοση από τα κανάλια του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube και Facebook 
  • Ομιλητές:      Ανδρέας Δημητρίου, Ακαδημαϊκός, Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
                          Λίντα Κατέχη, Texas A&M University, Τέως Πρύτανης Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας (Davis)
                          Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)


(Scroll down for English)

CREF CyI Cyprus Academy PRAXIS Banner

Διαδικτυακή Συζήτηση Σειράς Διαλέξεων "Με την Ματιά της Επιστήμης"

Η Ανάγκη και η Πρόκληση Εκπαιδευτικών Αλλαγών στην Πανδημική και Μετα-πανδημική Εποχή


The webinar will be in Greek and the live stream is open to the public.
Live streaming of the discussion will be available on The Cyprus Institute’s YouTube Channel and Facebook Channel.
 
Live streaming is facilitated by the CySTEM project funded by the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement No. 667942.
Images and/or recordings of our open public events may be used by The Cyprus Institute for dissemination purposes including print and digital media such as websites, press-releases, social media, and live streaming.

 

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες, ως αποτέλεσμα της ανάγκης για φυσική αποστασιοποίηση, σε συνδυασμό με την ευρύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ετοιμότητα κατάλληλου λογισμικού. Στο ίδιο πλαίσιο θα εξεταστεί η αναπροσαρμογή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και συστημάτων στη νέα αυτή κατάσταση, ενώ οι ομιλητές θα εστιάσουν επίσης στις ευκαιρίες  που θα προκύψουν για εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, 16:00


Ομιλητές

Ανδρέας Δημητρίου, Ακαδημαϊκός, Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Λίντα Κατέχη, Texas A&M University, τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας (Davis)

Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

 

Συντονιστής

Κώστας Ν. Παπανικόλας, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Κύπρου


Παρακολουθείστε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση μέσα από τις παρακάτω πλατφόρμες της επιλογής σας

• Live Streaming από το κανάλι του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube
• Live Streaming από τη σελίδα του Ινστιτούτου Κύπρου στο Facebook

Ερωτήσεις και σχόλια θα μπορούν να υποβάλλονται μέσα από τις παραπάνω πλατφόρμες.



Σχετικά με τη Σειρά Διαδικτυακών Διαλέξεων "Με την Ματιά της Επιστήμης"


Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (CREF) και το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), διοργανώνουν διαδικτυακές συζητήσεις στο πλαίσιο της Σειράς Διαδικτυακών Διαλέξεων που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί θα επιχειρήσουν μέσα από επιλεγμένες εισηγήσεις και συμπεράσματα ερευνών να αναλύσουν επίκαιρα ζητήματα, δίνοντας παράλληλα ολοκληρωμένες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, με απλή και κατανοητή γλώσσα.

Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, θα επικεντρωθεί στην πανδημία του COVID-19 και τις επιπτώσεις σε ποικίλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Κύπρο, την Ευρώπη και παγκόσμια.

Η σειρά συζητήσεων έχει χορηγούς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie.



Σχετικά με τους ομιλητές

Καθ. Ανδρέας ΔημητρίουΚαθ. Ανδρέας Δημητρίου

Είναι Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ψυχολογίας και διετέλεσε Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1975) και πήρε διδακτορικό Ψυχολογίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου (1983). Επίσης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του New South Wales της Αυστραλίας (1978) ως υπότροφος της Αυστραλιανής Κυβέρνησης.

Μέχρι το 1996 ήταν Καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1993-95). Από το 1996 μέχρι το 2008 ήταν Καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής (1996-98), Αντιπρύτανης (1998-2002) και Πρυτανεύων (Μάιος-Οκτώβριος 2002) του Πανεπιστημίου Κύπρου και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το (2003-2005).

Ήταν, από το 2004, ο πρώτος Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που άρχισε τη λειτουργία του με την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-08. Επίσης ήταν Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων (2007-08). Από το 2004 είναι μέλος του International Academy of Education. Έχει υπηρετήσει σε πολλές εθνικές επιτροπές και συμβούλια στην Ελλάδα και στην Κύπρο (πχ. Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) και έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε πολλά σώματα στο εξωτερικό (πχ. European Science Foundation).

Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο της Λουπλιάνα και του Μάριπορ στη Σλοβενία, του Πόρτο στην Πορτογαλία, της Μελβούρνης στην Αυστραλία και του Φριπούρκ στην Ελβετία. Έχει δώσει διαλέξεις για την έρευνά του σε περισσότερα από 50 άλλα Πανεπιστήμια, όπως το Stanford, το Harvard, το Yale, και το McGill, και μίλησε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά συνέδρια ψυχολογίας και παιδαγωγικής. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EARLI (European Association for Research on Learning and Instruction). Eπίσης, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών περιοδικών, όπως το Ψυχολογία και το Cognitive Development.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του βρίσκονται στην περιοχή της γνωστικής ανάπτυξης, της γενικής θεωρίας της ευφυίας και των σχετικών εκπαιδευτικών εφαρμογών. Έχει προτείνει μια θεωρία ενιαία θεωρία για τη νοητική αρχιτεκτονική και ανάπτυξη. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 βιβλία και άρθρα σε διεθνή περιοδικά που παρουσιάζουν την έρευνά του. Σήμερα η έρευνά του εστιάζεται στη μελέτη των σχέσεων ανάμεσα στη γνωστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Τα περιοδικά New Ideas in Psychology (1998), Developmental Review (1999) και Developmental Science (1999) αφιέρωσαν ειδικά τεύχη τους στη συζήτηση του έργου αυτού.

 

Καθ. Λίντα ΚατέχηΚαθ. Λίντα Κατέχη

Είναι Καθηγήτρια στο Texas A&M University και τέως Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας (Davis). Είναι επίσης Επίτιμο Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η Λίντα Κατέχη, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποφοίτησε το 1977 με πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού όντας η πρώτη γυναίκα από τη Σαλαμίνα που αποφοιτά από το πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες το 1981 και 1984 αντίστοιχα. Το 1977 άρχισε να διδάσκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για δύο χρόνια μέχρι που πήρε τη θέση της ερευνήτριας στο τμήμα Ναυτικής Ερευνητικής Ομάδας του  Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Από το 1984 έως και το 2001, εργάστηκε ως καθηγήτρια Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Άν Χάρμπορ. Το 1994 πέρνει τη θέση του βοηθού κοσμήτορα των Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Το 2002, παίρνει τη θέση του κοσμήτορα των Μηχανικών στο πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα και αυξάνει τόσο την δραστηριότητα όσο και τη χρηματοδότηση του τμήματός της. Η Καθ. Κατέχη το 2005 διορίζεται ως η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας και αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Ιλινόις στη περιοχή Urbana-Champaign. Το 2009 ορκίζεται ως η 6η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, όπου επίσης δίδασκε ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικών Υπολογιστών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Η Καθ. Κατέχη στη διάρκεια της καριέρας της έχει λάβει πολλά βραβεία. Έλαβε το AHC Aristeio Award και το Gabby Award για τις επιτεύξεις της στην εκπαίδευση το 2011, το 2014 έλαβε το τιμητικό πτυχίο από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος και στις 4 Οκτωβρίου του 2015, η Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των Ηνωμένων Πολιτειών παρέδωσε το βραβείο Simon Ramo Founders Award για τη συμβολή της στην επιστήμη των μηχανικών και για τη ηγεσία της στην μηχανική και εκπαίδευση.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Λίντα Κατέχη περιλαμβανόνταν στη λίστα των δώδεκα καλύτερων γυναικών στο California STEM Learning Network. Το δίκτυο αυτό αναγνώριζε τη συμμετοχή της και ως πρότυπο του κλάδου της. Η Καθ. Λίντα Κατέχη είναι μέρος των διοικητικών συμβουλίων των John Wiley & Sons, Committee on Institutional Cooperation, Valley Vision, Bay Area Council Economic Institute και Business Higher Education Forum. Η δουλειά της στο σχεδιασμό ηλεκτρικών κυκλωμάτων της έχει προσφέρει αρκετά βραβεία, 19 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και αρκετές άλλες αιτήσεις. Έχει συγγράψει 10 κεφάλαια σε βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 600 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

 

Καθ. Χρυσή ΧατζηχρήστουΚαθ. Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου

Είναι Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι Διευθύντρια του ΠΜΣ «Σχολικής Ψυχολογίας» και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας.

Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα και Δίπλωμα Advanced Studies στην Εξελικτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Απέκτησε το Διδακτορικό της Δίπλωμα στη Σχολική Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, όπου και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα. Έχει διατελέσει Postdoctoral Research Fellow και επιστημονική συνεργάτιδα στο Max-Planck Institute στο Βερολίνο στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης. Έχει επίσης εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Trainers of School Psychologists στην Αμερική, Εκλεγμένη Πρόεδρος του International School Psychology Association, μέλος της Επιτροπής Graduate Education του National Association of School Psychologists στην Αμερική και μέλος του International Institute of School Psychology του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Santa Barbara. Έλαβε επίσης τα βραβεία ISPA Outstanding International Scholar Award (2010) και ISPA Presidential Citation Awards (2016 and 2017).

Στο παρελθόν έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος και συν-πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στη Ψυχολογία του American Psychological Association (APA), γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του International School Psychology Association, Πρόεδρος του Globalization Working Group of School Psychology Division του APA και μέλος του Crossing Cultures and Continents Task Force, του National Association of School Psychologists της Αμερικής. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και συν-συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά προγράμματα των οποίων τα αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει διατελέσει συν-επιμελήτρια σε ειδικά τεύχη περιοδικών αναφορικά με διεθνείς προσεγγίσεις στην εκπαίδευση και πρακτική στη σχολική ψυχολογία.


Prof Costas PapanicolasΚαθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας

Ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας είναι o Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Εκτελεστικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος Κύπρου.  Είναι κάτοχος B.Sc. και Ph.D. πτυχίων στη Φυσική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

 Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Saclay της Γαλλίας, και Καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Illinois και στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεύθυνε το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών της Ελλάδας και το Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προέδρευσε στο Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ) της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1998 - 2006) και υπηρέτησε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι διακεκριμένο μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europea) όπως και της Silk Road Academy of Sciences (China). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Κύπρου. Για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Κύπρο του απενεμήθει  το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία».  Ονομάστηκε “Commendatore dell’Ordine della Stella d’Italia” από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

 




Message in English for our International Friends

The Cyprus Research and Educational Foundation (CREF) and The Cyprus Institute are launching a series of Internet Discussions on issues that concern the scientific community and society at large. Please note that these online discussions are separate from our regular CyI seminar/colloquia/webinar series (that are always in English), and instead will involve Greek speakers and will be conducted exclusively in Greek, as they are aimed for the general public. Distinguished scientists and academics will try to analyze current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language.The discussions are moderated by Professor Papanicolas, President of The Cyprus Institute.

 


RIF Medochemie Logos
Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

View all CyI events.

 

 

Additional Info

  • Date: Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020
  • Time: Αρχίζει στις 16:00
  • Speaker: Ανδρέας Δημητρίου, Ακαδημαϊκός, Πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
    Λίντα Κατέχη, Texas A&M University, Τέως Πρύτανης Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας (Davis),
    Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου, Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Publications & Media